Zum Inhalt springen
Wagen
0 Artikel

Sprache

Kennisbank

Heb je ooit een boek gelezen dat je liever niet had willen lezen?

durch Tom Brouwers 31 May 2024

Heb je ooit een boek gelezen dat je liever niet had willen lezen? Hoe kan het kiezen van het juiste leesmateriaal je helpen meer uit je leeservaring te halen? Wat is het verschil tussen efferent lezen en esthetisch lezen?

In "10 Days to Faster Reading" delen Abby Marks Beale en het Princeton Language Institute verschillende strategieën voor snellezen. Het lijkt misschien verrassend, maar een van de strategieën is selectief zijn bij het kiezen van je leesmateriaal.

Lees verder om te leren hoe je een boek kiest om te lezen en waarom een goede selectie je kan helpen sneller te lezen en meer te begrijpen.

Hoe kies je een boek om te lezen?

De auteurs merken op dat je meer uit je leeservaring kunt halen door selectief te zijn over wat je leest, dus delen ze enkele tips over hoe je een boek kiest om te lezen. Voordat je begint met lezen, stellen de auteurs voor om te identificeren waarom je het wilt lezen en hoe je de informatie in de tekst later zou kunnen gebruiken. Als je deze vragen niet kunt beantwoorden, sla dan het lezen van het stuk over.

Je "waarom"

Je "waarom" voor het lezen van iets zal per tekst verschillen. Zo zou je bijvoorbeeld een boek over uitstelgedrag kunnen lezen om strategieën te leren voor een beter gebruik van je tijd. Deze informatie kan je helpen om je professionele doelen verder te ontwikkelen en je minder gestrest te voelen over het afronden van alles. Of je zou een fantasieroman puur voor het plezier kunnen lezen - het verhaal verruimt je verbeelding en helpt je ontspannen.

Opmerking: sommige onderzoekers verdelen het brede doel of "waarom" van lezen in twee hoofdcategorieën: efferent lezen en esthetisch lezen. Efferent lezen is wat traditioneel wordt beschouwd als academisch lezen, of lezen om informatie te verwerven. Esthetisch lezen is lezen voor plezier of recreatieve doeleinden.

Als je niet zeker weet waarom je een specifieke tekst wilt lezen, kunnen deze categorisaties een goed uitgangspunt zijn. Als je efferent lezen oefent, vraag jezelf dan af waarom je de informatie nodig hebt. Als je esthetisch lezen oefent, vraag jezelf dan af waarom je denkt dat de tekst plezierig zal zijn.

Beoordelen van de tekst

Een tekst beoordelen voordat je begint, zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt aan het lezen van materiaal dat niet nuttig voor je is. Bovendien helpt dit proces bij focus en efficiëntie. Wanneer je begint met een duidelijk "waarom", is het gemakkelijker om je aandacht bij de tekst te houden in het streven naar je doel. Als je beter oplet, lees je minder vaak opnieuw of dagdroom je, waardoor je sneller door de tekst heen gaat en deze beter begrijpt.

Oopmerking: sommige leesexperts suggereren om je beoordeling verder te nemen door niet alleen te beslissen of een hele tekst de moeite waard is om te lezen, maar ook om te bepalen welke delen van de tekst nuttig voor je zullen zijn. Als je alleen een concept hoeft te begrijpen dat in één alinea wordt behandeld, lees dan alleen die alinea om tijd te besparen.

Verder, om je doelstellingen te definiëren en je focus te behouden tijdens het lezen, schrijf je een lijst met vragen op die je wilt dat de tekst beantwoordt voordat je begint met lezen. Je hersenen zullen op zoek gaan naar de antwoorden terwijl je leest, waardoor je gemakkelijker je aandacht bij de taak kunt houden en zo je begrip kunt vergroten. Voor grotere teksten zoals boeken, schrijf je doelstellingen en vragen voor elk gedeelte.

Je keuze maken

Je weet nu hoe je een keuze kunt maken uit al die boeken. Na dat je een keuze hebt gemaakt blijft er maar een belangrijke taak over en dat is je nieuwe leesboek een mooie plek geven. Uiteraard doe je dat met een boekenstandaard van Look A Book. Met onze boekenstandaard krijgt jouw nieuwe favoriete boek de aandacht die het verdient, waardoor het nog meer uitnodigt om gelezen te worden. Zo maak je van jouw leeshoek een ware oase van ontspanning en inspiratie!

Vorheriger Beitrag
Nächster Beitrag